Sama seperti semua jenis pinjaman lain, pinjaman kerajaan mempunyai ciri yang sama, termasuk kaedah pembayaran balik yang fleksibel, jumlah pinjaman yang tinggi dan kadar yang berpatutan. Kerajaan Malaysia menawarkan pelbagai jenis gadai janji. Dari pinjaman kakitangan kerajaan, pinjaman kakitangan kerajaan, dan pinjaman peribadi GLC hingga pinjaman kakitangan kerajaan, semua keperluan dipenuhi dengan baik. 

Siapa yang layak mendapat pinjaman kerajaan? 

Pinjaman kerajaan adalah khusus untuk orang yang bekerja di sektor kerajaan. Sekiranya anda adalah pegawai kerajaan persekutuan dan negeri, kemungkinan besar permohonan pinjaman anda akan disetujui. Sebilangan besar bank menawarkan pinjaman kerajaan kepada pekerja semua badan kerajaan seperti polis, tentera dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Apakah ciri dan kelebihan utama pinjaman kerajaan? 

Orang yang berpendapatan rendah boleh memohon: Kakitangan kerajaan layak mendapat pinjaman peribadi kerajaan. Orang dengan gaji serendah RM800 setiap bulan boleh memohon pinjaman, walaupun berbeza untuk setiap bank. 

Kadar faedah rendah: Pinjaman peribadi dan pengguna kerajaan mempunyai kadar faedah yang rendah. Perbezaan antaranya ialah jumlah pokok tidak begitu ketara. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa pinjaman kerajaan adalah sangat berbaloi untuk dipohon.

Dokumen apa yang anda perlukan untuk pinjaman kerajaan?

Seperti pinjaman kerajaan yang lain, anda perlu menyediakan satu set dokumen untuk bank dan kerajaan untuk memproses permohonan anda. Oleh itu, anda akan menerima pinjaman kerajaan anda dalam masa yang singkat. Berikut adalah dokumen yang diperlukan oleh bank untuk permohonan pinjaman kerajaan: 

● Kad Pengenalan / pasport 

● Slip gaji terkini 

● Surat Pengesahan dari Majikan / GLC 

● Penyata bank 

● Dokumen lain mungkin diperlukan 

Kesimpulan: Sebelum memohon pinjaman kerajaan, anda mesti membandingkan semua kadar faedah dan keperluan anda. Dengan itu, anda akan dapat nilai terbaik untuk pinjaman anda.

Slide Jangkau Kami Konsultasi Percuma Hubungi Kami Sekarang